پیشتر در بحث سنتهای رواتب گفته شد که قبل از ظهر چهار رکعت و بعد از آن هم دو رکعت سنت است. همانگونه که حدیث عایشه، ام حبیبه و ابن عمر رضی الله عنهم بر آن دلالت دارد.
سنت است که رکعت اول نماز ظهر طولانی شود.
بنا بر حدیث ابوسعید خدری رضی الله عنه که میگوید: «لَقَدْ كَانَتْ صَلاَةُ الظُّهْرِ تُقَامُ، فَيَذْهَبُ الذَّاهِبُ إِلَى الْبَقِيعِ، فَيَقْضـي حَاجَتَهُ ثُمَّ يَتَوَضَّأُ، ثُمَّ يَأْتِي وَرَسُولُ الله صلی الله علیه وسلم في الركْعَةِ الأُولَى، مِمَّا يُطَوِّلُهَا» «نماز ظهر اقامه میشد و شخص به بقیع میرفت و بعد از قضای حاجتش وضو میگرفت، سپس میآمد درحالیکه رسول الله صلی الله علیه وسلم در رکعت اول بود؛ چنین آنرا طولانی مینمود». [مسلم (454)].
بر این اساس سنت است که امام رکعت اول ظهر را طولانی کند. همچنین کسی که به تنهایی نماز میخواند. زن نیز در نماز ظهر چنین کند. این از سنتهایی است که از بین رفته است. از الله سبحانه و تعالی میخواهیم که تطبیق سنت به نحو احسن و حرص بر آنرا توفیق نماید.
در هنگام شدت گرما، سنت است که نماز ظهر تاخیر شود تا گرما برطرف شود.
به دلیل: حدیث مرفوعِ ابوهریره رضی الله عنه که: «إِذَا اشْتَدَّ الْحَرُّ أَبْرِدُوا بِالصَّلاَةِ، فَإِنَّ شِدَّةَ الْحَرِّ مِنْ فَيْحِ جَهَنَّمَ» «وقتی گرما شدت یافت نماز ظهر را زمانی بخوانید که هوا اندکی سردتر شود. چرا که شدت گرما از تنفس جهنم است». فیح: جوشش و پخش شدن شعلههای آن است. [بخاری (533،534) و مسلم (615)].
علامه ابن عثیمین رحمه الله میگفت: «بنابراین اگر فرض کنیم خورشید در ایام تابستان در ساعت 12 زوال میکند و وقت عصر حدود ساعت چهار و نیم باشد، سردی تقریباً در ساعت چهار رخ میدهد». [الممتع (2/104)].
در سردی خواندن برای کسی که با جماعت یا تنها نماز میخواند، عام است. دیدگاه شیخ ابن عثیمین رحمه الله نیز همین است. این حکم زنان را هم شامل میشود. خواندن نماز ظهر در سردی هوا به هنگام شدت گرما، برای آنان هم سنت است. بنا بر عمومِ حدیث ابوهریره رضی الله عنه.
تماس
با ما
مشاهده تماس ها و دیدگاه های شما در هر زمان ما را خوشحال می کند